Vemork nå - og slik sabotørene møtte stedet i 1943



Tor Helge Lyngstøl og jeg sto på omtrent samme sted da vi tok disse bildene - han rundt 1969, jeg i november i fjor. 48 års tidsforskjell viser to utgaver av Vemork, begge med kraftverket fra 1911, men med og uten hydrogenfabrikken som ruvet på kanten av juvet. (Dra i spaken på bildet, så ser du).

Vannstoffen, som den ble kalt, ble reist i 1929 og revet i 1977. Det var et funksjonalistisk industribygg som markerte en ny tid for Norsk Hydro, overgangen til ammoniakkmetoden. Arkitekt var Thorvald Astrup (I Oslo kjent blant annet for Soria Moria i Vogtsgate på Torshov).

Bygget var på seks etasjer pluss full sokkeletasje og loftsetasje med stor altan utenfor. Det var denne fabrikken Joachim Rønneberg og hans lag med spesialtrente sabotører tok seg fram til natten til 28. februar for 75 år siden. De lyktes med å sprenge høykonsentrasjonsanlegget for tungtvann i kjelleren på fabrikken. Aksjonen var et alvorlig tilbakeslag for forsyningen av tungtvann til Nazi-Tysklands uranprosjekt og én i rekken av allierte anstrengelser i kampen om tungtvannet, men produksjonen kom raskt i gang igjen etter Vemork-raidet. Det var først etter amerikanernes bombing av Rjukan og Vemork i november samme år - et angrep som kostet 21 sivile mennesker livet - at tyskerne ga ordre om stans i tungtvannsproduksjonen i Telemark. Likevel, Vemork-raidet i februar satte Rjukan på verdenskartet og ga sabotørene heltestatus. Under vanskelige forhold hadde de tatt seg fram til det godt bevoktede industrianlegget, gjennomført sabotasjen helt etter planen og kommet seg unna - uten at liv gikk tapt.

NRK: Tungtvannskjelleren (dokumentar)

NRK: - Dette var spesielt dyktige mennesker

Radio Rjukan: Staslig Vemork-markering med kronprinsregenten

ABC Nyheter: Kronprinsen hyllet tungtvannssabotørene 75 år etter aksjonen

VG: Kronprinsen i sabotørenes fotspor 75 år etter

24. februar viste NRK 1 dokumentaren «Tungtvannskjelleren», og 28. februar gikk kronprins Haakon i fotsporene til tungtvannssabotørene og deltok i 75-årsmarkeringen på Vemork.

Kronprins Haakon gikk den siste delen av sabotørenes rute. Det gjorde han sammen med soldater fra Forsvarets spesialstyrker og med Tor Nicolaysen som lokalhistorisk guide.

Under besøket la kronprinsregenten vekt på viktigheten av å markere aksjonen for å minne oss selv og yngre generasjoner om hva våre forfedre kjempet for.

- En dag som denne handler om historien vår, verdiene våre, at vi ikke skal ta våre tilkjempede friheter for gitt, sa han ifølge kongehuset.no.

Den nå 98 år gamle Joachim Rønneberg hadde ikke anledning til å være til stede på Vemork under 75-årsmarkeringen. Men inne på Hardangervidda spilte Kronprins Haakon inn en videohilsen til Rønneberg, opplyser Slottet.
På Vemork fikk kronprinsregenten en omvisning i tungtvannskjelleren og en orientering om utgravingene som har funnet sted for å gjenskape kjelleren slik den var.

Minnemarkeringen ble avsluttet ved at kronprins Haakon og den britiske ambassadøren til Norge, Sarah Gillett, la ned kranser ved minnesmerket på Vemork.

I 2015 var kronprins Haakon til stede ved 75-årsjubileet for «Special Operations Executive» i London i for å hedre veteranene for innsatsen de gjorde under 2. verdenskrig.

Bilde fra utgravingen av tungtvannskjelleren på Vemork. (Foto: Tormod Christiansen)

Selv har jeg fulgt Rjukan-samfunnet siden Norsk Hydro trakk seg ut på slutten av 1980- og begynnelsen av 1990-tallet, og jeg husker etableringen av Norsk Industriarbeidermuseum i 1988. Den gangen kunne jeg ikke ha forestilt meg de grep som nå er tatt for å formidle industrihistorien og krigshistorien på stedet, nå sist med utgravingen av tungtvannskjelleren der hydrogenfabrikken sto.

TL





Kommentarer

Populære innlegg

UNESCOs sekretariat innstiller på verdensarv for Rjukan og Notodden

Sol og blide fjes på jubileumscruise

Alt om verdensarvsøknaden