«Et kraftig drønn» - les utdrag fra boka «Reisen med Rjukanbanen»


Tinnsjøen, februar 2019.

Denne morgenavgangen søndag 20. februar 1944 skulle være en tur som alle andre. Før avgang lå ferja klar i leiet på Mæl med varme på kjelene nede i maskinrommet. Røyken fra skorsteinen var synlig i den kalde lufta. Gradestokken viste ni minusgrader. I skinnegangen på dekket var det denne dagen kjørt om bord elleve jernbanevogner; sju ammoniakktankvogner, to il- og reisegodsvogner og to vogner lastet med 39 fat kalilut. Passasjerene var i ferd med å finne sine plasser om bord. Det var 40 passasjerer og et mannskap på sju på denne overfarten til Tinnoset. Skipsfører var den erfarne Erling Sørensen.

Les utdrag fra boka «Reisen med Rjukanbanen».

Klokka 09.45 la D/F «Hydro» ut fra kai på Mæl. Blant passasjerene var det flere som hadde vært på besøk på Rjukan og nå skulle tilbake. Ekteparet Werner og Ingeborg Andersson bodde på Notodden, men var begge fra Rjukan. De hadde med seg datteren Unni-Lise på fire år. De to søstrene Bjørg og Reidun Karlsen fra Skien reiste alene. Bjørg (15) skulle stå til konfirmasjon det året og hadde vært på Rjukan for å hente konfirmasjonskjolen. Søsteren var 13 år. De to siste passasjerene som kom om bord var Halvard Asskildt (22) fra Rjukan og hans forlovede Solveig Haugen (20) fra Notodden. Han var trafikkelev ved statsbanene og jobbet på Notodden stasjon. Hun jobbet ved silkefabrikken på Notodden. Ferja hadde allerede begynt å bakke fra leiet da de to kom løpende, men den la til igjen, slik at de kom seg om bord. Hun var kledd i kjole, vinterkåpe og hatt. Han hadde på seg dress med vest under. Halvards far, den 59 år gamle Kittil Asskildt, var fyrbøter på ferja og var på jobb denne dagen. Solveig og Halvard kunne derfor gå rett til en av mannskapslugarene som lå akterut under dekk på styrbord side. Dagen i forveien hadde det vært dobbel bursdagsfeiring hjemme hos familien Asskildt på Mæl for Halvard og broren Kjell. Det unge paret hadde fått med seg noen kakerester til å ha på reisen.

*

Teksten er hentet fra kapittel 3, «Et kraftig drønn», i boka «Reisen med Rjukanbanen - gjennom krig og fred» av Trond Lepperød, Gary Payton og Anne Spånem. Du kan spørre etter boka i din lokale bokhandel eller kontakte Maana forlag direkte på post@maanaforlag.no. Boka koster 269 kroner.

Her får du kjøpt boka om Rjukanbanen - klikk her for oversikt over bokhandlere

Kommentarer

Populære innlegg

Sporene etter arkitekt Magnus Poulsson

40 år siden Vannstoffen ble revet

Retrokiosken på Rjukan vekker minner