Sporene etter arkitekt Magnus Poulsson

Arkitekt Magnus Poulsson har satt spor etter seg både på Rjukan og i Oslo, her Oslo rådhus, som han tegnet sammen med Arnstein Arneberg. (Foto: Trond Lepperød)

Her om dagen fanget jeg disse turistene på vei opp til borggården i Oslo rådhus. Noen hver kan føle seg liten i møte med rød teglstein ruvende opp i 66 meters høyde. Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson er arkitektene bak bygget som blei påbegynt i 1933, men først tatt i bruk i 1947. De to sto også bak et annet overdådig bygg i Oslo, Telegrafbygningen i Kvadraturen, Norges mest påkosta bygg da det sto ferdig i 1924 - med en lysekrone som går gjennom etasjene og en hemmelig fluktdør på direktørens kontor. Telenor valgte å selge bygget i fjor. Poulsson har etterlatt seg flere bygg i Oslo det er verdt å se. Lille Tøyen hageby er min favoritt, en av Oslos fineste hagebyoaser. Denne historien har selvsagt en avstikker til Telemark, og den kommer her:  Poulsson var en av de unge fremadstormende arkitektene som Norsk Hydro brukte på Rjukan. Han var tilknyttet Rjukan byanlæg - Hydros eget byplankontor - da den nye industribyen reiste seg og arbeiderne fikk tilbud om «Egne hjem» i bydelene Tveito og Ingolfsland. I løpet av et par år blei det reist 64 Poulsson-hus på Rjukan. «Resultatet av Poulssons tegninger er velproporsjonerte, pene bygninger som stiller dagens ferdighusproduksjon i forlegenhet», skriver Stig Andersen i praktverket Norsk Industriarbeidermuseum ga ut i 2015, «Rjukan-Notodden verdensarv», der et kapittel er viet arkitekturen og Norsk Hydro som samfunnsbygger.

Har du flere bilder eller informasjon om Poulssons virke på Rjukan? Tips meg gjerne på post@maanaforlag.no

Bilder av Poulsson-bygg

Vestfjorddalsgate 23, Rjukan. Huset er ifølge Riksantikvaren et av husene tegnet av Magnus Poulsson som en del av Egne Hjem-prosjektet i 1913. Det har betegnelsen "type A II", hus for 2 familier. Det ble tegnet med bryggerhus, matboder og kull- og vedboder samt vannklosett i kjelleren. Det var felles inngang og entré i første etasje med atkomst til nesten identiske leiligheter i første og annen etasje, hver med stue, kjøkken og ett soverom. Bildet er hentet fra Riksantikvarens side Kulturminnesøk. Fotograf er Ingrid Djupedal.


Telegrafbygningen i Kongens gate 21, Oslo. Foto: Mahlum/Wikimedia

Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson er arkitektene bak Oslo rådhus. (Foto: Trond Lepperød)

Lille Tøyen hageby. (Foto: Trond Lepperød)


Bærum rådhus i Sandvika (Akershusbasen)

Arbeiderboliger på Rjukan tegnet av Magnus Poulsson (Norsk Folkemuseum)

Murvilla på Vindern, Oslo (Kima arkitektur)

Kommentarer

Populære innlegg

Retrokiosken på Rjukan vekker minner

Et tilbakeblikk på 70-årsmarkeringen for operasjon Gunnerside på Vemork