Kan arkeologer grave fram tungtvannsfabrikken?


Denne vinteren vil NRK sende sin storsatsing på dramasiden, Kampen om tungtvannet. Før Rjukan og aksjonen i 1943 igjen settes i søkelyset, lanserer lokalhistoriker og verdensarvildsjel Bjørn Iversen forslaget om å grave fram kjelleren der høykonsentreringen av tungtvannet foregikk den gangen.

Se bildene fra innspillingen av TV-serien

Det var i kjelleretasjen på den såkalte Vannstoffen, den høye fabrikkbygningen som fram til 1977 ruvet på kanten av stupet foran Vemork kraftstasjon, at de dyrebare dråpene med tungtvann ble framstilt. Det var her sabotørene tok seg inn - foran nesa på tyske vakter - og la sin sprengladning.

Tungtvannssabotørene Joachim Rønneberg og Jens Anton Poulsson på Vemork i 1991. (Foto: Trond Lepperød/Rjukan Arbeiderblad)

Da fabrikken ble revet i 1977 forsvant også en bit av historien om kampen om tungtvannet, men nå har Bjørn Iversen vunnet gehør for tanken om å spore og eventuelle grave fram denne grunnmuren igjen.

Hva som er igjen under bakken, er det ingen som vet i dag:

- Det vet vi ikke før vi får gravd, men vi vil nok finne betongelementer under bakkenivå og kanskje gulv, vegger og rester av kjelleretasjen. Så får måten dette skal brukes på vurderes etter hvert, sier Bjørn Iversen til avisa Varden.

I forbindelse med at Rjukan og Notodden har søkt om verdensarvstatus, en søknad UNESCO nå vurderer og skal ta stilling til i løpet av 2015, skal hele Vemork-anlegget fredes.
Fylkeskonservator Eystein Andersen sier til Varden at de i samarbeid med Norsk industriarbeidermuseum jobber videre med ideen om utgraving. Han understreker at dette er historie på internasjonalt nivå.

Hydrogenfabrikken på Vemork, Vannstoffen, eksisterte fra 1929 til 1977. Det var et åtte etasjer høyt bygg i stål og betong tegnet av arkitekt Thorvald Astrup. Det var et iøyenfallende industribygg som lyste i mørket og summet dag og natt. I 1943 var altså anlegget i kjelleren på dette bygget målet for en gruppe Linge-sabotører som på oppdrag fra London skulle stanse tungtvannsproduksjonen på Rjukan.

Slik så den ut hydrogenfabrikken, Vannstoffen, på Vemork.

Thorvald Astrup var en av industriens viktigste arkitekter i Norge. På Rjukan tegnet han også Såheim kraftstasjon sammen med Olaf Nordhagen i 1914. Han tegnet bygningene på torget (biblioteket og posthuset), han tegnet Admini, Hydros staselige administrasjonsbolig i 1908, og han tegnet Notodden stasjon (Notoddden gamle stasjon, byggeår 1908-09), Lisleherad stasjon, Gransherad stasjon, Tinnoset stasjon, Mæl stasjon, Ingolfsland stasjon og Rjukan (Saaheim) stasjon.

Les også: Arkitekt Thorvald Astrups glemte tegninger av Vannstoffen

Operasjon Gunnerside var kodenavnet på operasjonen som fant sted 26. februar 1943. Et lag med ni norske spesialsoldater, som hadde fått sin trening i Skottland, klarte å ta seg fram til og sprenge høykonsentrasjonsanlegget for tungtvann på Vemork. Det var fenrik Rønneberg som ledet gruppen av sabotører. De fant en klok rute ned fra sitt skjulested på fjellet og fram til målet, og de kom seg dit og i sikkerhet etterpå uten kamp. Tungtvannet som gikk tapt og produksjonsutstyret som ble ødelagt var et tilbakeslag for tyskerne, selv om de klarte å få produksjonen i gang igjen en tid etterpå og de allierte måtte til med nye aksjoner.

Den opprinnelige planen for gruppen av sabotører som ventet i skjul på Hardangervidda var å koble seg opp mot 30 britiske spesialsoldater fra Royal Engineers, men denne planen, operasjon Freshman, endte tragisk i november 1942. Glideflyene som skulle bringe spesialsoldatene fram til målet styrtet, og 41 spesialsoldater og flymannskap døde, enten i styrten eller i Gestapos hender.

Operasjon Gunnerside derimot lyktes, og dette var en operasjon som SOE (britenes sabotasjeorganisasjon Special Operation Executive) senere betegnet som den mest vellykkede sabotasjeaksjonen under 2. verdenskrig. Britenes statsminister Winston Churchill skrøt av de norske sabotørene overfor sitt War Cabinet, og selv på tysk hold fikk aksjonen anerkjennelse.

Joachim Rønneberg på Vemork i forbindelse med 70-årsmarkeringen i 2013. (Foto: Bjørn Iversen)

Øverstkommanderende for de tyske styrkene i Norge, general Falkenhorst, besøkte Vemork for å inspisere åstedet og skal ha uttalt at dette var "det flotteste utførte kupp han hadde sett i denne krig". Nordmenn som ble tatt som gisler i kjølvannet av aksjonen valgte tyskerne å løslate. I stedet arresterte man de de tyske vaktene på Vemork for tjenesteforsømmelse. Det skriver Olav Njølstad i sin bok om Leif Tronstad. Aksjonen var en fjær i hatten for Tronstad, som satt i London og var en svært sentral bakmann i forhold til de operasjonene som det norske Linge-kompaniet og britiske SOE sto bak i Norge. Han kjente jo Rjukan og tungtvannsanlegget, siden han før krigen hadde vært med å bygge opp denne produksjonen.

TL

Les også om den siste tungtvannsaksjonen, senkingen av ferga D/F Hydro

Kommentarer

Populære innlegg

Gjensyn med Rjukanbanen og M/F Storegut

Takk for innsatsen, Kjakan!