Arve Tellefsen, Arvid Fladmoe og forliset på Tinnsjøen




- Som så mange i sin generasjon, snakket ikke far mye om sine opplevelser under krigen. Han svarte når han ble spurt, men tok ikke selv initiativ til å fortelle. I sine siste leveår skrev han ned sine minner fra fergesenkingen. For oss barna var det sterkt å lese hva han hadde opplevd.

Det er tirsdag 18. februar 2014. Tordar Fladmoe står utenfor storesalen på Rjukanhuset etter endt konsert med Arve Tellefsen og Sveinung Bjelland. På fiolin og klaver har de to musikerne akkurat æret minnet etter Tordar Fladmoes far, Arvid Fladmoe, og 14 nordmenn som mistet livet da jernbaneferga D/F "Hydro" ble senket av sabotører på Tinnsjøen for 70 år siden. Datoen var 20. februar 1944.

Arvid Fladmoe var en av passasjerne om bord. Han overlevde. Noter og fiolin fløt opp. To dager i forveien holdt han og pianisten Kristoffer Kleive konsert på Rjukan. Fladmoe hadde det travelt med å komme seg hjem. Kona hadde skarlagensfeber og var alene med sønnen på to og et halvt år. Sønnen var Tordar. Det kunne lett ha blitt Arvid Fladmoes siste konsert, men han var en av dem som ble reddet i land. Snarrådige bønder satte sine prammer på vannet og fossrodde ut på Tinnsjøen da de så ferga synke. De overlevende ble tatt opp på land og inn i varmen. Hadde det ikke vært for denne sivile redningsinsatsen, kunne tapstallene etter fergeforliset vært enda høyere. I alt 18 personer mistet livet, 14 nordmenn og fire tyske soldater.

Senkingen av ferga var en nøye planlagt aksjon utført av Linge-karer på ordre fra den norske militære ledelsen i England - etter påtrykk fra briter og amerikanere. Aksjonen var den siste i rekken av aksjoner som skulle hindre tyskerne fra å få store mengder tungtvann fra Norsk Hydros fabrikker på Rjukan og sette dem i stand til å utvikle et kjernefysisk våpen.

Mannen som ga de norske sabotørene ordren var major Leif Tronstad, som før krigen var vitenskapsmann og sammen med Jomar Brun hadde bygget opp den norske tumgtvannsproduksjonen på Rjukan. Han kjente forholdene i Vestfjorddalen og visste at sivile liv etter all sannsynnlighet ville gå tapt. Tronstad, som selv aldri fikk oppleve frigjøringen, hadde sine kvaler, men brukte sin kunnskap og kontakter for å sikre at aksjonen skulle sette en stopper for tungtvannstransporten, samtidig som skadevirkningene skulle begrenses i forhold til sivilbefolkningen.

Tilbake til konserten på Rjukanhuset, den i 1944 og den i 2014: Arvid Fladmoe ble senere mentor for og venn av Arve Tellefsen. Tellefsen kjente også Kristoffer Kleive, faren til Iver Kleive, som akkompagnerte Fladmoe. Mannen som i dag er vår største fiolinist, sier han har mye å takke Arvid Fladmoe for. Blant annet var han en av dem som oppfordret det unge talentet til å dra utenlands for å utvikle sin musikerkarriere.

Konserten i 1944 var en Bethoven-aften. For Fladmoe og Kleive var det trolig en spillejobb som alle andre i vanskelige okkupasjonsår, men med dramaet to dager senere, ble det en konsert de aldri kom til å glemme. Det sies at noen forsøkte å få Fladmoe til å bli værende litt lenger. "Far ble spurt om å være igjen noen dager. En av de bak arrangementet skal ha visst om den planlagte aksjonen på Rjukan, fortalte Tordar Fladmoe til Vardens Bjørn Harry Schønhaug under Rjukan-besøket.

Arvid Fladmoe ble 78 år gammel. Han døde i 1993. 17 personer fra familien hans - med eldste sønn Tordar i spissen - overvar konserten med Tellefsen og Bjelland denne tirsdagen. Storsalen var fullsatt, og også på den hesteskoformede balkongen satt det mange. I stedet for å kopiere programmet fra det som var en Bethoven-aften i 1944, valgte Tellefsen og Bjelland en norsk vri med stykker av Edvard Grieg, Ole Bull og Harald Sæverud. Tellefsen forklarte at de ville gjøre en konsert slik Fladmoe kunne ha spilt den om Norge var fritt i 1944.

Tordar Fladmoe var en av dem som satte stor pris på programmet:

"Og når de spilte de Ole Bulls "I ensomme stunde" til minne om nordmennene som mistet livet i aksjonen" ... Han nikker megetsigende. "Det var fint", sier han.

I dag, 20. februar, er det minnemarkering ved Tinnsjøen der ferga gikk ned.

Notodden kommune og Tinn kommune står bak arrangementet på Rudsgrend kl 10.45. Det vil bli satt opp buss fra Rjukan og Notodden til minnemarkeringen, opplyser Visit Rjukan i en pressemelding.

På kvelden arrangerer Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) åpent foredrag og filmfremvisning om D/F "Hydro i Rjukanhuset". Foredragsholdere er Thor Olav Sperre og Jonny Skogstad som for 20 år siden fant D/F "Hydro", som fortsatt ligger på bunnen av Tinnsjøen, på 430 meters dyp. I foajeen vises en miniutstilling om samme emne.

Kommentarer

Populære innlegg

UNESCOs sekretariat innstiller på verdensarv for Rjukan og Notodden

Alt om verdensarvsøknaden

Sol og blide fjes på jubileumscruise