En gang var det en skog av dem

Bjørn Iversen holder meg ajour om spennende prosjekter knyttet til tekniske kulturminner på Rjukan. Her en e-post jeg mottok fra Bjørn i mai:

Som dere alle sammen vet er Rjukans historie unik, og med nesten 100 år med industri har vi litt å se tilbake på. Hydro har helt klart lagt igjen spor etter seg i denne dalen. Det som en gang var ”High Tech” produksjonsutstyr ble etter hvert skrot, men ikke alt skrot ble verdiløst. I Hydrosystemet ble gamle elementer fra diverse bygg og produksjonsutstyr brukt til andre nyttige ting, som for eksempel støttemurer, til brobygging og i elveleier. I denne sammenheng nevner jeg elementer fra de mange tårnhusene som en gang dannet Rjukans ”skyline” Det var på det meste over hundre slike i henholdsvis Tårnhus 1 og Tårnhus 2.
Dessverre ble disse borte da nye metoder tvang seg frem. Men takket være en fremsynt Hydro-direktør på 80-tallet, så står det ett tårn igjen, og det er intet annet enn unikt. Datidens rakettforskning - og selv de tyske ingeniørene måtte ta av seg hatten da de besøkte anleggene tidlig for å se hvordan Hydro hadde løst oppgaven med å få kvelstffoksid i motstrøm med vann til å bli salpetersyre.
Tanken slo meg, burde vi ikke ta vare på noen av disse for så å stille de ut ved siden av det gjenlevende tårnet? Da kan turister å andre se litt av det som faktisk var inne i tårnet og hvilket arbeid som her er gjort.

Bildene Bjørn la ved mailen tyder på at det ikke bare blir med tanken. Ved hjelp fra samarbeidspatnere, er han allerede i sving...


Se også artikkel i RA 16. juni 2012 om syreslottet skrevet av Bjørn Iversen og Egil Stensrud.





Kommentarer

Populære innlegg

UNESCOs sekretariat innstiller på verdensarv for Rjukan og Notodden

Alt om verdensarvsøknaden

Sol og blide fjes på jubileumscruise