Høyblokka på kanten av stupet

Husker du hydrogenfabrikken, Vannstoffen, som ruvet i terrenget på platået foran Vemork kraftstasjon? Selv husker jeg hydrogenfabrikken på Såheim, som ble revet i 1989, men den på Vemork har jeg bare sett på bilder og film. Den ble revet i 1977, ti år før jeg selv lærte Rjukan å kjenne.

Hadde den stått der i dag, ville den ha fått folk til å stoppe opp. En åtte etasjer stor høyblokk i funkisstil på kanten av et svimlende juv ville i seg selv vekket interessen. Bygningen ville dessuten vært et ruvende minnesmerke over nyanleggene, den andre perioden med klondykeaktig industriutbygging i Hydros regi på Rjukan – og denne gangen også Herøya. Nyanleggene var Hydros overgang til ammoniakkmetoden for produksjon av nitrogenprodukter, og hydrogenfabrikken var en vital del av prosessen. Her dukket også tungtvannet opp som et av flere nye biprodukter, og da er vi framme ved den siste og viktigste grunnen til at hydrogenfabrikken på Vemork ville vært en attraksjon i dag: Det var denne fabrikken norske sabotører slo til mot i under sin aksjon natt til 28. februar 1943 i et av flere forsøk på å sette spikeren i kista for det tyske atomvåpenprogrammet. Ingen ble drept i den aksjonen, men kampen om tungtvannet fortsatte, og 16. november samme år var hydrogenfabrikken på Vemork igjen angrepsmål – denne gangen for våpnene fra et hundretall amerikanske bombefly. 21 sivile ble drept i dette angrepet.

Bjørn Iversen skrev om Vannstoffen og dens 48 år lange historie i en artikkel i Rjukan Arbeiderblad 16. oktober 2010. Artikkelen var ledsaget av mange bilder av anlegget slik det var, og han intervjuet Våer-mannen Fritjof Hansen, som begynte å jobbe på Vannstoffen som 18-åring. Fabrikken ble sprengt og revet 21. juni 1977. Det er 35 år siden i år. Deler av fabrikken og rester av produksjonsutstyret havnet i juvet den gangen og lå der som rustne og forvridde minnesmerker, godt synlig for den som firte seg ned til bunnen for å oppleve naturen fra fossegjelet med Rjukanfossen godt temmet lenger opp. Den gangen i 2010, tok man omsider fatt på oppryddingen av skrotet.

Bildet over her hentet fra Norsk Industriarbeidermuseums nettside, visitvemork.com. Det er tatt av en av Hydros fotografer og tilhører i dag museets bildesamling.

Bildet under: Faksimile av RA-artikkel 16. oktober 2010:

Kommentarer

Populære innlegg

UNESCOs sekretariat innstiller på verdensarv for Rjukan og Notodden

Sol og blide fjes på jubileumscruise

Alt om verdensarvsøknaden