Ny bok: «Reisen med Rjukanbanen – Gjennom krig og fred»

Forfatterne Trond Lepperød, Anne Spånem og Gary Payton. Foto: Maana forlag

Industrihistorisk verdensarv, reiseminner på skinner og kjøl og den siste av tungtvannsaksjonene. Det er hva det handler om i «Reisen med Rjukanbanen – Gjennom krig og fred». Boka gis ut på Maana forlag og er i salg nå. Forfatterne er journalistene Trond Lepperød, Gary Payton og Anne Spånem.

Rjukanbanen og ferjene på Tinnsjøen har igjen plassert seg i søkelyset med Rjukan og Notodden som verdensarvsteder, TV-dramaet «Kampen om tungtvannet» og utgravingen av tungtvannskjelleren i enden av det som var jernbanens sidespor til Vemork. I denne boka vekkes reiseminner fra transportårens storhetstid til live og du kommer tett på begivenhetene som skrev den inn i historiebøkene, ikke minst senkingen av D/F «Hydro» i 1944.


I boka møter du en rekke personer som var tett på begivenhetene: Rjukanbanens første lokomotivfører, bygdejenta og rallaren som fant tonen under anleggstida, kafevertinnen i salongen under dekk, hun som bodde på Vemork da bombene falt, fiolinisten som lykkelig uvitende gikk om bord i en dødsdømt ferje, sabotørene som plasserte sprengladningen, de som ga ordren til senking, redningsmennene og – 49 år senere – vrakleterne. Ferden fortsetter gjennom etterkrigsår og blomstringstid for bane og industristed. Et keiserlig besøk fra Iran og tyttebærturer på Tinnoset er to av flere fargerike reiseminner. Vi følger kampen for arbeidsplasser når hjørnesteinsbedriften legger ned og lokalsamfunnet må finne nye bein å stå på. Til slutt handler det om hvordan tog og ferjer ikke endte som skrapjern, men på UNESCOs verdensarvliste.

Boka inneholder en innledning, «Levd liv på dekk to», og sju kapitler:

Kapittel 1: Reiseminner på skinner og kjøl
Kapittel 2: Livsnerve i 80 år
Kapittel 3: Et kraftig drønn
Kapittel 4: Kampen om tungtvannet
Kapittel 5: På bunnen av Tinnsjøen
Kapittel 6: Døgnet rundt
Kapittel 7: Kulturminner og verdensarv

Boka er i salg gjennom norske bokhandlere og i Maana forlags nettbutikk.


TROND LEPPERØD, GARY PAYTON, ANNE SPÅNEM
REISEN MED RJUKANBANEN – GJENNOM KRIG OG FRED
MAANA FORLAG
ISBN 978-82-690775-1-3
240 SIDER, ILLUSTRERT
SOFTCOVER (13x20 cm)
UTSALGSPRIS 269,-Fra kapittel 4, «Kampen om tungtvannet».

Kommentarer

Populære innlegg

Bombene over Telemark - kampen om lettmetall og tungtvann

VIDEO: Notodden og bygningene som rommer verdensarvhistorien

Rjukanbanens gamle lokomotiver