Mannheimen fra 1916 fikk store skader i brannen


70 personer og tolv nabohus ble evakuert da det brøt ut kraftig brann på asylmottaket på Mannheimen på Rjukan sent fredag kveld. Bygget som står på Unescos verdensarvliste fikk store skader etter brannen, skriver Telemarksavisa.

Bildene vi viser her er tatt av Bjørn Iversen.

Slukningsarbeidet var vanskelig på grunn av kraftig vind og gnistregn fra brannen.

Den verneverdige bygningen fikk store skader i fjerde etasje og på taket. Brannvesenet måtte rekvirere stigebil fra Kongsberg for å nå opp til brannen.

To personer som bodde på mottaket var syke fra før og er lagt inn på Rjukan sykehus, opplyser politiets operasjonsleder Vidar Aaltvedt til avisa.

Bygningen, som kalles Mandheimen eller Mannheimen, ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i fjor sommer, og i januar skulle arbeidet med å renovere bygningen starte.

Slik så Mandheimen ut i 1919 - klikk for bilde på Digitalt Museum

Mandheimen ble oppført som hybelhus for ugifte arbeidere i 1916 og arkitekt var Harald Aars, kan vi lese i Per Berntsens bok "Rjukan-Notodden Verdensarv". Hydro solgte bygningen til Tinn kommune i 1924, som etter hvert tok den i bruk som pleie- og aldershjem. En stund holdt også Husmorskolen til i 1. etasje. De siste årene har Mandheimen vært brukt som asylmottak.


Se verdensarvkoordinator Øystein Haugan kommentere brannen på Radio Rjukans video:Kommentarer

Populære innlegg

Rjukanbanen 110 år og andre datoer å merke seg i 2019

Nytt perspektiv på ferjesenkingen i 1944 og kampen om tungtvannet

Heltene fra Carl Berners plass