Kaptein Thor Martinius Nilsen malte bildet av dampferga "Hydro"Varden-journalist Bjørn Harry Schønhaug sitter på et familieklenodium, et gammelt maleri av D/F Hydro, ferga fra 1914 som 20. februar 1944 ble senket på Tinnsjøen. Mange sivile liv gikk tapt i aksjonen, som satte et punktum for kampen om tungtvannet. Ferga ble senket av norske sabotører på oppdrag fra London for å hindre den siste store forsendelsen med tungtvann å nå Tyskland. De allierte fryktet at tungtvannet skulle inngå i utviklingen av en tysk atombobe.
"Bestefars historie er at det var en av mannskapet som malte bildet i 1943. I 1944 fikk bestefar, Jens Bjørn Schønhaug, maleriet som betaling for et maleroppdrag ombord. Bestefar var malermester på Rjukan", forteller Bjørn Harry.
Han undersøker nå om noen er interessert i maleriet og forteller at han allerede har mottatt et bud.
*
Etter at jeg spurte leserne hvem som hadde malt bildet og la ut denne bloggposten på Facebook-gruppa om Rjukan-oppvekst kom det raskt svar: "Det ligner veldig på maleriene til kaptein Nilsen" skriver Iris Irene Kvernstuen, og Helge Hansen følger opp og forteller at han selv har et maleri av M/F Storegut malt av Nilsen med signaturen "Th.N." Se bilde under. Og Bjørn Harry med maleriet med D/F Hydro som motiv bekrefter at joda, også hans bilde bærer signaturen Th.N.
Så hvem var denne kunstneriske kapteinen?

Han het Thor Martinius Nilsen og døde i 1969, 82 år gammel. Han kom opprinnelig fra Risør og var kaptein på tinnsjøfergene under krigen. Det er Else Eide, barnebarnet som forteller oss dette. Hun husker godt bestefaren, som var glad i å male og lagde mange bilder. Skutebilder ble det mange av for den gamle sjømannen. Da ferga Hydro ble senket i 1944 var det ikke han som sto til rors, men kaptein Erling Sørensen, som klarte å redde seg i land etter at ferga sank. Nilsen fikk nyheten hjemme på Mæl.

Kaptein Thor M. Nilsen er forøvrig far til den tidligere diplomaten Frode Nilsen, som gjorde en stor innsats for å fremme menneskerettigheter og for å bistå politiske flyktninger og asylsøkere i Chile etter militærkuppet i 1973.Kommentarer

Populære innlegg

75 år siden ferjesenkingen på Tinnsjøen – slik blir dagen markert

Rjukanbanen 110 år og andre datoer å merke seg i 2019

Her får du kjøpt boka om Rjukanbanen