Kjøpes her: Reisen med RjukanbanenMaana forlags siste bok "Reisen med Rjukanbanen" av Trond Lepperød og Gary Payton kan du kjøpe   direkte fra forlaget eller på nettbokhandelen haugenbok.no.

På Rjukan kan du spørre etter boka hos Rjukan Libris, Rjukan Turistkontor og Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork.

Ordinær pris er 198 kroner + eventuell porto.

Følg denne lenken for å bla i bokaMaana forlags siste bok om Rjukanbanen er basert på en rekke intervjuer, og den handler først og fremst om de som jobbet på banen og fergene og om vanlige folks minner fra den gang tog og ferger tok med passasjerer. Det er årene fra og med okkupasjonen og fram til nedleggelsen i 1991 som står i fokus, men historien føres helt fram til vår tid og omhandler også bevaringsarbeidet, hundreårsmarkeringen i 2009 og arbeidet med å sikre Rjukan, Notodden og transportåren en plass på UNESCOs verdensarvliste.

Boka er illustrert med gamle og nye fotografier.

Forfatterne Gary Payton og Trond Lepperød lanserte sin første bok om den unike transportåren i 1995. Rjukanbanen - på sporet av et industrieventyr kom i to opplag og er nå utsolgt. Den nye boka er en oppfølger. Den bygger delvis på materiale som ble samlet inn i forbindelse med arbeidet med den første boka, og for første gang presenteres intervjuene med noen av Rjukanbanens veteraner i sin helhet. Sammen med fakta og historiske opplysninger, dokumenterer forfatterne Rjukanbanens historie og betydning fra de ansatte og de reisendes synsvinkel.
Boka rommer også en kortfattet kronologisk oversikt over transportårens historie samt en faktadel om banen og fergene.

Rjukanbanens historie favner langt videre enn Telemark. Industrireisingen i Vestfjorddalen er også historien om den moderne industriens inntog i Norge og storkonsernet Norsk Hydros tilblivelse. Videre har tungtvannsaksjonene på Rjukan under okkupasjonen - den siste med senkingen av jernbaneferga D/F Hydro - sørget for å sikre Rjukan en evig plass i historien om 2. verdenskrig. Boka inneholder også et historisk sammendrag på engelsk, og alle bildene er utstyrt både med norsk og engelsk teksting.


Trond Lepperød, Gary Payton:
Reisen med Rjukanbanen
Ansatte og passasjerer forteller
80 sider, illustrert, heftet
ISBN 978-82-993549-4-3


Kommentarer

Populære innlegg

Rjukanbanen 110 år og andre datoer å merke seg i 2019

Nytt perspektiv på ferjesenkingen i 1944 og kampen om tungtvannet

Heltene fra Carl Berners plass