Anbefaler Rjukan på UNESCO-liste


Rjukan er nok et skritt nærmere en plass på UNESCOs verdenarvliste etter at Miljødepartementet har godtatt Riksantikvarens forslag om at Rjukan og Odda bør inn på lista og sendt anbefalingen videre til Unesco. -Dette er det første formelle trinnet på veien til lista, forklarer Øystein Haugang, Tinn kommunes verdensarv-lobbyist, til Rjukan Arbeiderblad.

For Rjukans del er det Rjukanbanen og Tinnsjø-fergene som industrihistoriske kulturminner som er argumentene for en plass på lista, der du fra før finner attraksjoner som Bryggen i Bergen og Bergstaden i Røros. Ute i den store verden finner du blant annet pyramidene i Egypt, men lista er lang. Her kan du se hele verdensarvlista.
Slik Riksantikvaren har formulert seg er industristedene Rjukan og Odda med anlegg for hydroelektrisk kraftproduksjon, prosessindustri, infrastruktur og sosialt liv verdige kandidater til lista. Etter Riksantikvarens mening fyller de kravene om fremstående universell verdi, integritet og autensitet, skriver Rjukan Arbeiderblad 22. april. Se også Telemarksavisa: Vil ha Rjukan på verdensarvlista
Legg inn en kommentar

Populære innlegg

Kulturpris til handyman-historiker Bjørn Iversen

Verdenspremiere: Drain the Oceans - Nazi Secrets - med unike bilder fra Tinnsjøen

Heltene fra Carl Berners plass