Jubileumsåret - dag for dagKulturminnet Rjukanbanen er 100 år i 2009. Dette har hendt.

25. MARS: Riksantikvaren melder at Rjukanbanen får millioner fra regjeringens tiltakspakke; 4 millioner kroner til Rjukanbanen og 2,5 millioner kroner til fartøyene "Storegut" og "Ammonia" på Tinnsjøen.


28. APRIL:
Rjukan er et skritt nærmere en plass på UNESCOs verdenarvliste når Miljødepartementet godtar Riksantikvarens forslag om at Rjukan og Odda bør inn på lista og sender anbefalingen videre til Unesco.

18. MAI: M/F «Storegut» slippsettes på Tinnoset. Ferga skal sertifiseres og samtidig sender Riksantikvaren ut varsel om fredning av både «Storegut« og D/F «Ammonia».
Telemarksavisa ogVarden.

23. JULI: "Storegut" seiler fra Tinnoste til Mæl. Det er sju år siden sist. Med 16-17 knops fart bruker ferga halvannen time på turen. Om bord i ferga er blant andre verdensarvkoordinator Øystein Haugan og seksjonssjef Alexander Ytterborg hos Riksantikvaren. Et av de gamle diesellokomotivene og flere lastevogner er med til Rjukan. (RA, 24.07.09)

8.-9. AUGUST: Stor markering av 100-års jubileet for åpningen av Rjukanbanen. Tilsammen 4000 solgte billetter på Tinnosbanen, Rjukanbanen og ferga. Storegut seiler sju turer over Tinnsjøen med Arne Melhus som kaptein. Søndag jubileumstur med inviterte gjester med taler og musikk på gamle Notodden stasjon, veterantog oppover mot Tinnoset, ferge til Mæl og nytt veterantog til Rjukan stasjon. Det hele avsluttes med middag og konsert på Norsk industriarbeidermuseum, Vemork. Avtroppende riksantikvar Nils Marstein benytter arrangementet søndag til å proklamere fredning av Ammonia og Storegut. Hydros konserndirektør benytter anledningen til å gi Stiftelsen Rjukanbanen råderett over lokstallen samt en pengegave på 300.000 kroner.(Kilde: RA, 11.08.09)

Bildet viser fra venstre riksantikvar Ulf Marstein, lokalpolitiker Steinar A. Miland og verdensarvkoordinator Øystein Haugan om bord på Storegut under jubileumsturen 9. august 2009. (Foto: Trond Lepperød)

Kommentarer

Populære innlegg

75 år siden ferjesenkingen på Tinnsjøen – slik blir dagen markert

Rjukanbanen 110 år og andre datoer å merke seg i 2019

Her får du kjøpt boka om Rjukanbanen