Starter å grave ut tungtvannskjelleren - slik havnet den i verdens søkelys

Tomta etter hydrogenfabrikken på Vemork skal nå graves ut, leser vi i Rjukan Arbeiderblad. I kjelleren på det åtte etasjer høye fabrikkbygget var det høykonsentrasjonsanlegget for tungtvann lå, og det var denne kjelleren som var målet for den kjente tungtvannsaksjonen natt til 28. februar 1943 - aksjonen som sist ble filmatisert med NRK-serien «Kampen om tungtvannet» fra 2015.

Se infografikk om hydrogenfabrikken og kampen om tungtvannet

Beslutningen ble tatt på et styremøte i Norsk industriarbeidermuseum, som har overtatt ansvaret for prosjektet etter Telemark fylkeskommune, skriver Rjukan Arbeiderblad. Styreleder Hans Felix sier til avisa at utgravingen vil starte umiddelbart, selv om det mangler noe på finansieringen. Foreløpig har man 5,5 millioner kroner, og det er nok til at styret ga grønt lys.

Ikke bare skal kjelleren graves ut for å se hva man finner, men det skal også bygges et overbygg i glass på 600 kvadratmeter. Prislappen regner man med blir mellom 20 og 25 millioner kroner, og planen er at dette skal stå ferdig før 2019.

Ideen om å grave ut tomta kom for alvor på dagsorden i 2014. 

Hydrogenfabrikken - Vannstoffen ble den kalt - ble sprengt og jevnet med jorda 21. juni 1977, altså for 40 år siden i år.
Historien bak Hydrogenfabrikken handler om mye mer enn det som skjedde i 1943. Høyblokka på kanten av stupet ble bygget i 1929 da Norsk Hydro la om til ammoniakkmetoden i sin kunstgjødselproduksjon, og den var i mange år en viktig arbeidsplass og et ruvende symbol på den nye tid.

Les også: 40 år siden Vannstoffen ble revet 

I kjelleren på Vannstoffen lå høykonsentrasjonsanlegget for tungtvann. Foto utlånt av Bjørn Iversen.

Gamle Vemork kraftasjon og tomta for hydrogenfabrikken i november 2017. (Foto: Trond Lepperød)

Kommentarer

Populære innlegg

For 70 år siden: Bombingen av Herøya

Rjukanbanen 110 år og andre datoer å merke seg i 2019

Bombene over Telemark - kampen om lettmetall og tungtvann