Rjukan Arbeiderblad: - Boka kaster nytt lys over anleggstida på Rjukan

Faksimile fra Rjukan Arbeiderblad, 21. januar 2017.

Rjukan Arbeiderblad og journalist Egil Stensrud har ryddet plass for et velskrevet intervju med historiker og forfatter Joar Tranøy og en fin omtale av hans nye bok, “Slusk og syndikalister” (RA, lørdag 21. januar).

Tranøy finner gull når han graver. Politirapporter og anmeldelsesprotokoller i Statsarkivet på Kongsberg er én av mange kilder han bruker for å trenge bak fasaden og mytene om fagforeningskampen på Rjukan tidlig på 1900-tallet. “Boka kaster nytt lys over anleggstida på Rjukan”, heter det i RAs omtale.


Forfatter Joar Tranøy er aktuell med ny Rjukan-bok.

Tranøy forteller i intervjuet hvordan bokprosjektet startet: Han hadde hørt historiene fra anleggstida, før boforhold og sanitære forhold var på plass og før ordensmakt og myndigheter hadde ressursene til å håndtere invasjonen av arbeidsfolk og lykkejegere. På Rjukan var omfanget av bøter like stort som i Trondheim, Norges tredje største by. Det var gauking (ulovlig brennevinssalg), fyll, nevekamper og prostitusjon. Det var på vei inn i dette materialet at Tranøy støtte på syndikalistene, fagbevegelsens “enfants terribles”.

Carl O. Tangen, Ephraim Rubinstein, Ludvig B. Aas og Johan Emil Johansson Ringstrøm er noen av de vi møter i boka. Av myndigheter og arbeidsgivere ble syndikalistene oppfattet som farlige bråkmakere. Mens moderate sosialdemokrater trodde på forhandlinger som middel til å oppnå bedre lønn og arbeidsvilkår, trodde syndikalistene på direkte aksjon, generalstreik og et nådestøt mot kapitalismen.

Tranøy viser i “Slusk og syndikalister” hvem syndikalistene var, hvordan de ble oppfattet i samtiden og hvordan denne ideologiske bølgen spredte frykt langt inn i storting og regjering og hvilke mottiltak myndigheter og andre deler av arbeiderbevegelsen satte inn.


TL


Joar Tranøy (f. 1954) er historiker, kriminolog og psykolog med flere bøker bak seg. Han har blant annet skrevet bøker om psykologien, psykiatrien, barnevern, sosialhistorie og kriminologi. Dette er hans andre bok på Maana forlag. Den første, “Oppvekst i samhold og konflikt” om barndom og ungdom på Rjukan i 1930- og 1940-årene kom i 2007. Boka er gitt ut med støtte fra Det faglitterære fond.


Joar Tranøy:

Slusk og syndikalister

Syndikalistisk opposisjon på Rjukan i anleggstida

15×23 cm, 132 sider

Softcover

ISBN 978-82-993549-7-4 (trykt utgave)

Kr 198,-

Boka kan kjøpes på Rjukan Libris og direkte fra Maana forlag ANS.

Kommentarer

Populære innlegg

Rjukanbanen 110 år og andre datoer å merke seg i 2019

Nytt perspektiv på ferjesenkingen i 1944 og kampen om tungtvannet

Heltene fra Carl Berners plass