VIDEO: Bli med om bord i en dampdrevet jernbaneferge fra 1952En dampdrevet jernbaneferge på en innsjø. Lyder det kjent? Denne gangen inviterer jeg dere med på en avstikker, bort fra Telemark og Norge og over Atlanteren til Nord-Amerika og de store sjøene, The Great Lakes,  som mange norske sjøfolk kjenner fra den gamle trampfarten.


Norsk-amerikanske Gary Payton, som bor på Rjukan og er levende interessert i jernbanehistorie, kom nylig tilbake fra et besøk i Chicago der han tok en avstikker opp til Ludington med billett over Lake Michigan til Manitowoc i Wisconsin. På denne fire timer lange overfarten  går nemlig gamle S.S. «Badger» i rute, en kullfyrt dampferge, opprinnelig jernbaneferge, fra 1952.«Badger» er litt av et skue, den største passasjerferga i rute på Great Lakes i dag. Lengden er på 410 fot (125 meter), så den ruver godt sammenlignet med vår egen dampdrevne jernbaneferge på Tinnsjøen, D/F «Ammonia» på 230 fot og også M/F «Storegut» på 287 fot. Dette skiller forresten bare fire år på «Badger» og «Storegut», sistnevnte ble sjøsatt i 1956.

Vitale mål for S.S. «Badger» er ellers bredde på 59 fot, høyde på 106 fot (30 meter) og 6650 tonn displacement. Framdriftsmaskineriet er to Skinner Unaflow firesylindrete maskiner. Ferga har kapasitet til å ta 600 passasjerer og 180 biler busser eller lastebiler. Hvert år gjør den rundt 450 turer over Lake Michigan og er et levende minnesmerke om gammel ingeniørkunst og teknologi. Mer om skipet på ssbadger.com.

Takk til Gary for flott video!
Kommentarer

Populære innlegg

Rjukanbanen 110 år og andre datoer å merke seg i 2019

Nytt perspektiv på ferjesenkingen i 1944 og kampen om tungtvannet

Heltene fra Carl Berners plass