Retrokiosken på Rjukan vekker minner


Har du kjørt gjennom Rjukan i sommer og sett den grønne kiosken? Dette er i ferd med å bli en perle av en retrokiosk, en som vil vekke minner også utenfor Vestfjorddalen. For kiosker som dette var en gang en naturlig del av nærmiljøet. Nå er mange av dem borte og lagt ned, men folk husker kioskens rolle, enten det var tobakk, tipping eller godteri som dro dem dit. Hvor mange er det ikke som gjennomførte sin første handel i en slik kiosk, med et kronestykke eller en femmer godt knuget i neven på vei inn og et kremmerhus med drops, lakris og sjokolade på vei ut.

Rjukan er blitt verdensarvsted sammen med nabo Notodden, men det som skjer i Bjørkhaugbakken i Sam Eydes gate er en rein grasrotaksjon. For rjukanfolk som husker dette bygget som Kallekiosken vekker restaureringen allerede et vell av minner. Ildsjelene som står bak prosjektet har gitt Kallekiosken en egen Facebook-side og startet kronerulling, og både kronene og historiene har kommet.

"Her har jeg tilbrakt mange timer! Først som barn på 60-tallet da jeg bodde i Sam Eydesgate 244, forteller Liv Haugen Bråthen på siden og skryter av resetaureringen. Hun var en av driverne av kiosken på 1990-tallet. Hun husker at Kalle hadde både fiskeboller og hvetemel, pluss godteri som hører med i en kiosk.

Det er Rune Bråthen og Tim Thomter Børjesson som tok tak i den falleferdige bua og er i ferd med å bringe den tilbake til fordums prakt.

Bildene til dette blogginnlegget er det Bjørn Iversen som har sørget for. Aller nederst har vi hentet noen bilder fra Facebook-gruppa Kallekiosken.

Kommentarer

Populære innlegg

Rjukanbanen 110 år og andre datoer å merke seg i 2019

Nytt perspektiv på ferjesenkingen i 1944 og kampen om tungtvannet

Heltene fra Carl Berners plass