Her er Per Berntsens verdensarvbok


Vi gratulerer fotograf Per Berntsen, som er ute med sin bok om verdensarven på Rjukan og Notodden, en 365 siders praktbok som gis ut av Norsk Industriarbeidermuseum og Telemark Trykk. Bidragsytere er Trond Taugbøl, Ivar E. Stav, Trond Aasland, Stig Andersen og Trond Lepperød. Vil du kjøpe boka via Maana forlag, følger du denne lenken.


Sommeren 2015 fikk Rjukan og Notodden plass på UNESCOs verdensarvliste, og dette er boka som til fulle dokumenterer hvorfor. Industrieventyret som utspant seg i dette området fra 1905 til siste sekk med kunstgjødsel i 1991 - og som ikke å forglemme durer i vei ennå inne i kraftverkene - er historien om et Norge som ble industrinasjon og velferdsstat.

Berntsens fargefotografier av damanlegg, kraftverk, fabrikker, boligområder og transportåre bærer og løfter boka. Det er bilder å dvele ved, studere og bli opplyst av, og reproduksjon og trykk er av første klasse, slik man finner det i kunstbøker.  Selv for en som har sett mange av disse motivene før, er det mye å oppdage. Industriarkitekturen på Rjukan og Notodden, arven etter folk som Thorvald Astrup, er ofte majestetiske bygg. Til storindustriens møte med vill og vakker Telemark-natur sparte ikke byggherre og arkitekter på konfekten. Såheim kraftstasjon (Såheimsoperaen) er ett eksempel, blikkfanget på Hydros skyline ved Heddalsvannet, det 63 meter høye luftetårnet (Minareten) er et annet. Rjukan og Notoddens industriarv handler, som det står i forordet, om et fruktbart samvirke av norsk natur, vitenskap og entreprenørskap - godt hjulpet fram av utenlandsk kapital. De fire hjørnesteinene i verdensarven - vannkraft, industri, transport og bysamfunn - har hvert sitt kapittel i boka. I tillegg er hver av de 97 viktigste enkeltelementene omtalt i tekst og bilder. Alle tekstene er både på norsk, engelsk og tysk.

Per Berntsen (redaktør, fotograf):
Rjukan-Notodden Verdensarv
365 sider, hardcover
Norsk Industriarbeidermuseum, 2015.
Kr 495,-Kommentarer

Populære innlegg

Rjukanbanen 110 år og andre datoer å merke seg i 2019

Nytt perspektiv på ferjesenkingen i 1944 og kampen om tungtvannet

Heltene fra Carl Berners plass