Frykter plyndring av skipsvraket D/F Hydro

Modell av D/F Hydro, ferga som ligger på 420 meters dyp.

Fungerende verdensarvkoordinator Eystein Andersen ber lokalbefolkningen være på vakt og følge med på hva som skjer etter at det over flere dager på rad er observert en båt på Tinnsjøen der skipsvraket D/F Hydro ligger, melder NRK.

 Les saken i NRK

Ferga som ble senket av norske sabotører på oppdrag fra London i 1944, fikk i sommer verdensarvstatus. Tidligere i år fikk den økt oppmerksomhet i forbindelse med TV-dramaet "Kampen om tungtvannet".

Ronny Abrahamsen, som har kjørt buss på Tinnsjøen, forteller til NRK at han ved 23-tiden tre dager 4., 5. og 6. oktober så lys fra lanterner på en båt på stedet.

Fra minnemarkering for de som mistet livet under senkingen av D/F Hydro, 70 år etter sabotasjeaksjonen. (Foto: Trond Lepperød)


Thor Olav Sperre og Jonny Skogstad var de som i 1994 lokaliserte vraket på 420 meters dyp, filmet det med miniubåt og hentet opp to fat som beviste at ferga var lastet med tungtvann i tråd med skriftlig dokumentasjon fra den gangen.

Til Varden sier Sperre at han frykter at vrakplyndrere nå har vært på ferde. Nå håper han å få dykke ned på vraket på nytt for å se om noe er borte.

- Vi håper å få til det sammen med Riksantikvaren, sier Sperre ifølge Varden.


Kommentarer

Populære innlegg

Rjukanbanen 110 år og andre datoer å merke seg i 2019

Nytt perspektiv på ferjesenkingen i 1944 og kampen om tungtvannet

Heltene fra Carl Berners plass