UNESCOs sekretariat innstiller på verdensarv for Rjukan og NotoddenIndustriarven på Rjukan og Notodden bør skrives inn på verdensarvlisten. Det er innstillingen fra UNESCOs sekretariat.

5. juli: Rjukan-Notodden innskrevet på UNESCOs verdensarvliste

- Dette er en stort. Får vi verdensarven til Telemark, vil det ha betydelige ringvirkninger. En ting er at dette vil gjøre Notodden, Rjukan og Telemark synlig som et reisemål over hele verden. Det viser også at vi får det til i Telemark, vi bruker historien for å bli attraktive for fremtiden. Budskapet er velg Telemark, sier fylkesordfører Terje Riis-Johansen ifølge telemark.no.

Trolig blir Rjukan og Notodden en del av verdensarven allerede til sommeren. Innstillingen fra UNESCO-sekretariatet er samtidig en internasjonal faglig anerkjennelse av arbeidet med søknaden som Telemark fylkeskommune har bidratt til.

Notodden


Tine Sundtoft. (Klima- og miljødepartementet).

- Det er veldig gledelig at UNESCOs innstilling til vedtak er at Hydros industrieventyr på Rjukan og Notodden kommer inn på listen over verdens kulturarv. Nominasjonen er en stor inspirasjon for vernearbeidet. Nå blir det spennende å følge med på det endelige vedtaket i Bonn, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft ifølge pressemeldingen.

Les saken på Telemark fylkeskommunes nettsider

I juli behandles nye nominasjoner under verdensarvkomiteens møte i Bonn. Det er den internasjonale ekspertorganisasjonen International Council on Monuments and Sites (ICOMOS), som nå har gjort en grundig vurdering av nominasjonene. Deres vurdering danner grunnlaget for innstillingen til vedtak.

ICOMOS har ifølge Klima- og miljødepartementet levert en svært positiv omtale av nominasjonen "Rjukan-Notodden industriarv".Verdensarvkomiteen holder sitt møte i Bonn fra den 28.juni til den 8.juli. Her tas den endelige beslutningen om hvilke nominasjoner som skrives inn.

Rjukan og Notodden var åsted for Norsk Hydros pionervirksomhet i norsk og internasjonal sammenheng innen utvikling av den elektrokjemiske industrien. Som verdensarv kan regionen fortelle om industrieventyret der vannet blir gjort om til elektrisk kraft og skaper grunnlag for industri og arbeidsplasser til folket.

Les mer på regjeringen.no

Medieomtale:

Nettavisen: Rjukan kan bli satt på UNESCOs verdensarvliste

Telemarksavisa: Anbefaler verdensarvstatus

Kommentarer

Populære innlegg

Rjukanbanen 110 år og andre datoer å merke seg i 2019

Nytt perspektiv på ferjesenkingen i 1944 og kampen om tungtvannet

Heltene fra Carl Berners plass