- En markering i forsoningens tegn

Kransenedleggelse ved minnesteinen. (Foto: Tormod Christiansen)


- Dette var en verdig og godt organisert minnemarkering. Etterkommere fra begge sider hadde møtt opp. En markering i forsoningens tegn.

Slik beskrev historikeren Tormod Christiansen ifølge RA minnemarkeringen 11. mars på støylen Syrbekk i Rauland på dagen 70 år etter at sersjant Gunnar Syverstad og major Leif Tronstad ble drept her mindre enn to måneder før tyskernes kapitulasjon. (Rjukan Arbeiderblad, 13. mars 2015).

Se innslag på NRK Telemark

På det tidspunktet var Tronstad kommet tilbake til Norge for å lede operasjon Sunshine, som hadde til oppgave å forberede frigjøringen og hindre at tyskerne ødela norske fabrikkanlegg og kraftstasjoner mot slutten av krigen. Tronstad ble 42 år gammel, Syverstad 35.

Se fotograf Inge Fjelddalens videoinnslag på ta.no

Torgeir Syverstad og Leif Tronstad jr. mistet begge sine fedre under tragedien på Syrbekkstøylen. På 70-årsmarkeringen var de begge til stede. (Foto: Tormod Christiansen)

Drapene skjedde i forbindelse med at de to hadde anholdt og avhørt lensmannen i bygda. Lensmannens bror kom til støylen, skjøt og drepte de to motstandsmennene og befridde broren.

Lensmannen ble i 1947 dømt til fem års fengsel for drapsforsøk, og broren fikk ti års fengsel for drap.

Olav Njølstad, som i 2012 kom med biografien om Leif Tronstad, har i sin bok beskrevet drapene på Tronstad og Syverstad som både tragiske og ubegripelige.

«Bortføringen og avhøret av lensmannen ble gjennomført på en lite profesjonell måte. Sunshine-karene opptrådte uvørent og i strid med helt grunnleggende sikkerhetsregler», konkluderer han i boka.

Over 200 mennesker var møtt fram til 70-årsmarkeringen. Kaptein Svein Vetle Trae, liaisonoffiser i HV-03, holdt hovedtalen og Heimevernet sto æresvakt da det ble lagt ned krans ved minnesteinen på stedet.

- Noe av det siste major Tronstad sa til sine menn var «Hold ut. Nå kan det ikke være lenge igjen før krigen er slutt. Hold ut», fortalte Trae, ifølge RA.

Motstandsmennene Leif Tronstad og Gunnar Syverstad mistet livet her på Syrbekkstøylen, kort tid før frigjøringen i 1945. (Foto: Tormod Christiansen)


Trae snakket i sin tale om motstandsarbeidets verdigrunnlag og behovet for å stå vakt mot totalitære tendenser. De to som mistet sine fedre den gangen, Torgeir Syverstad og Leif Tronstad jr, deltok.

Se artikkel på Radio Rjukan

Vinjes ordfører, Arne Vinje, holdt også tale og sa blant annet:

- Me stend her ved eit minnesmerke over ein av dei ulykkelegaste periodane i Noregs nyare historie – ei tid då moral og normer kunne bli omsnudde, då menneske kunne bli drivne til handlingar som før var utenkjelege, då mistru og tillitssvikt forgifta heile samfunnet.

Les også: Kampen om tungtvannet - kort fortalt

VIDEO: Vardens Halvor Ulvenes har laget dette videoinnslaget fra minnemarkeringen.

Kommentarer

Populære innlegg

Rjukanbanen 110 år og andre datoer å merke seg i 2019

Nytt perspektiv på ferjesenkingen i 1944 og kampen om tungtvannet

Heltene fra Carl Berners plass