Sam Eyde får ny plassering når Rjukan torg rustes opp

Vinnerutkastet "Refleksjon". Faksimile fra juryrapport 2013.

Rjukan torg skal fornyes og statuen av Norsk Hydros og Rjukans grunnlegger Sam Eyde skal flyttes, men ikke alle er begeistret.

-De gjør han jo til en hagenisse, sier lokalhistoriker Bjørn Iversen til Telemarksavisa (TA, 20.02.2015) og ber om at statuen flyttes til plassen midt på torget, der den opprinnelig sto.

I Rjukan Arbeiderblad 26. februar får Bjørn Iversen støtte fra Kolbjørn Sando i et leserinnlegg under overskriften "Ikke rør Sam Eyde".

Men kommunen har gjennomført en prosess med arkitektkonkurranse, juryarbeid og vedtak i bystyret og har ikke tenkt å åpne for omkamp.

Kommunalsjef Finn-Arild Bystrøm sier til avisa at statuen skal flyttes ti meter mot vest og at bakgrunnen er et ønske om å gjøre plassen mer åpen og danne en linje mot Såheim kraftverk. Rjukan torg får nå andre oppgaver enn å være parkeringsplass. Midt på torget blir det et vannspeil, med rennende vann om sommeren og skøytebane om vinteren. Vannspeilet er grunt, og vannet vil kunne stenges av når det trengs plass på torget til arrangementer. Torghandel skal det fortsatt være åpning for.

Statuen av Sam Eyde, laget av kunstneren Gunnar Utsond fra Kviteseid, ble avduket i 1920 og sto da midt på torget med ansiktet vendt mot nord, der solspeilet kom i 2013. I 1967 ble Sam Eyde tatt ned fra sokkelen og flyttet til torgets østre hjørne. I 1968 kom han tilbake på sokkelen og fikk ny plassering på torget.

Utformingen av det nye torget ble valgt gjennom en arkitektkonkurranse og en jury valgte prosjektet «Refleksjon» tegnet av de to danske arkitektene Aron Thorsen og Esben Damgaard som vinner. Utkastet er bearbeidet og detaljprosjektert og er nå i vinter klart for utsendelse på anbud. Byggestart er planlagt 1. juni og torget er planlagt ferdigstilt 1. desember 2015, skriver kommunen på sine hjemmesider.

Statuen av Sam Eyde er laget av kunstneren Gunnar Utsond. Et gammelt håndkolorert bilde av fotografen Anders Beer Wilse gir et inntrykk av statuen i 1920.


Håndkolorert dias. En statue av Sam Eyde på Rjukan... | Wilse, Anders Beer, Anders Beer Wilse

Statens vegvesen vil bygge busslomme utenfor Torget 2 og lage ny fotgjengerovergang mellom torget og Bøensgate.

"Opprustingen vil gjøre torget til en bedre møteplass, den vil legge bedre til rette for aktivitet og Rjukan sentrum og soltorget blir en enda mer attraktiv arena for innbyggere og besøkende. Ved åpningen i desember måned er det avklart om Rjukan er en verdensarvby", skriver kommunen på sin nettside.

Se tegningene for nye Rjukan torg i sommerdrakt og vinterdrakt

Les om torgplanene på Tinn kommunes hjemmesider her

Mer om Gunnar Utsond på Vest-Telemark Museum


 
Det er ikke første gang Sam Eyde er på flyttefot. Foto hentet fra Bjørn Iversens arkiv.
Kommentarer

Populære innlegg

Rjukanbanen 110 år og andre datoer å merke seg i 2019

Nytt perspektiv på ferjesenkingen i 1944 og kampen om tungtvannet

Heltene fra Carl Berners plass