Reisen med Rjukanbanen - her får du boka

SNART VERDENSARV? Fire år gamle Ane og mamma Silje Amundsen kikker ut fra kupeen i veterantoget før avgang fra Mæl stasjon i 2009. Bilde fra boka. Foto: Trond Lepperød

Neste år trekker UNESCO sin konklusjon. Rjukan og Notodden kan få en plass på verdensarvlista. En sentral bit av industrihistorien er Rjukanbanen, som gjorde industrireisingen mulig og som var livsnerven så lenge kunstgjødselet fra Rjukan fant veien ut på verdensmarkedet. Her er boka om hvordan det var å reise med Rjukanbanes tog og ferger og hvordan det var å ha transportåren som arbeidsplass.

FORFATTERNE: Trond Lepperød og Gary Payton, før avreise med Storegut i 2009, 100 år etter Rjukanbanens offisielle åpning. (Foto: Bjørn Iversen)

BOKA: Reisen med Rjukanbanen av Trond Lepperød og Gary Payton. 78 sider. Maana forlag 2010.

I boka Reisen med Rjukanbanen tar forfatterne Trond Lepperød og Gary Payton deg med på en reise gjennom Rjukans historie på skinner og kjøl. Her kan du lese om de viktigste begivenhetene i Rjukanbanens og fergenes historie og du møter noen av dem som hadde transportåren som sin arbeidsplass. Travle skiftelokførere, ramsalte kapteiner og en blid kafévertinne er blant dem som forteller.

I tillegg deler noen vanlige passasjerer sin reiseminner. Husker du for eksempel smørbrødmenyen om bord på M/F Storegut? Egg og ansjos, skinkestek, karbonade eller reker med ansjos kunne du få servert under overfarten.

Boka er illustrert med gamle og nye fotografier. 

Du får kjøpt Reisen med Rjukanbanen via nettbokhandelen haugenbok.no eller direkte fra forlaget.

Klikk her for å gå til bestilling hos haugenbok.no

Eller send en epost til maanaforlag@mac.com eller ring 412 92 612, så sender vi. 

Du kan også prøve våre forhandlere på Rjukan - Rjukan Libris, Rjukan Turistkontor og Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork.

Boka koster veiledende 198 kroner. Porto kommer eventuelt i tillegg.


REISTE MED STIL: Fra salongen under dekk om bord på Storegut, 1961. Bilde fra boka.

Gary Payton og Trond Lepperød lanserte sin første bok om den unike transportåren i 1995. Rjukanbanen - på sporet av et industrieventyr kom i to opplag og er nå utsolgt. Denne boka er en oppfølger. Den bygger delvis på materiale som ble samlet inn i forbindelse med arbeidet med den første boka, og for første gang presenteres intervjuene med noen av Rjukanbanens veteraner i sin helhet.

Boka rommer også en kortfattet kronologisk oversikt over transportårens historie samt en faktadel om banen og fergene.

Rjukanbanens historie favner langt videre enn Telemark. Industrireisingen i Vestfjorddalen er også historien om den moderne industriens inntog i Norge og storkonsernet Norsk Hydros tilblivelse. Videre har tungtvannsaksjonene på Rjukan under okkupasjonen - den siste med senkingen av jernbaneferga D/F Hydro - sørget for å sikre Rjukan en evig plass i historien om 2. verdenskrig.

Boka inneholder også et historisk sammendrag på engelsk, og alle bildene er utstyrt både med norsk og engelsk teksting.

Trond Lepperød, Gary Payton:
Reisen med Rjukanbanen
Ansatte og passasjerer forteller
80 sider, illustrert, heftet
ISBN 978-82-993549-4-3ELEKTRISK: El-lok på Gaustajordet. Bilde fra boka.

Kommentarer

Populære innlegg

75 år siden ferjesenkingen på Tinnsjøen – slik blir dagen markert

Rjukanbanen 110 år og andre datoer å merke seg i 2019

Her får du kjøpt boka om Rjukanbanen