Her er den nye Skarsfossdammen


I to år har anleggsarbeiderne jobbet med å bygge den nye Skarsfossdammen. Det har gått med 20.000 kubikkmeter betong og 350 tonn med armeringsjern, skriver Rjukan Arbeiderblad.

Bildene til denne bloggposten er tatt av Bjørn Iversen, Rjukan og gjengitt med tillatelse her.

Dammen er en såkalt gravitasjonsdam eller en massiv dam. Betongen er forankret i grunnfjellet og kommer til å stå en stund.

Bak den den nye generasjonen ligger forrige generasjons dam, som nå skal rives, og bak der igjen den 100 år gamle Skarsfossdammen, som ikke skal rives.

Foto tilhører Norsk Industriarbeidermuseum/Digitalt Museum


Se den gamle Skarsfosdammen på bilde fra 1930 (Digitalt Museum, Norsk Industriarbeidermuseum)

Vannet i tunnelene fra Møsvann til Tinnsjøen skal tømmes i forbindelse med rivingen, og vannet i Skarsfossdammen skal tappes ned. Vannet fra Hjerdøla, som normalt blir ført i tunnel til Skarsfossdammen, skal slippes rett i Måna, skriver Rjukan Arbeiderblad.

Arbeidene er en del av Hydro Energis omfattende oppgraderingsprosjektet Rjukan Oppgradering. Det omfatter modernisering av kraftanleggene i Vestfjorddalen og omfatter oppgradering av vannveiene, nye systemer for kontroll av kraftstasjoner og kraftdistribusjon og rehabilitering av generatorer og turbiner.

I en prosjektbeskrivelse fra 2011 anslår Hydro Energi at utbedringene vil komme på rundt 850 millioner kroner og at prosjektet er i mål høsten 2015.



Se brosjyren Prosjekt Rjukan (PDF)

Det er forventet en årlig økning i produksjonen på cirka 35 GWh, ifølge Hydro Energi.

Hydro Energi er Norges nest største produsent av vannkraft med fire hovedområder for produksjon; Telemark, Røldal-Suldal, Sogn og Vennesla.

Tilsammen produserer kraftverkene rundt 10 terrawattimer (TWh) hvert år. Det er omtrent det samme som hele Oslos strømforbruk på ett år.


Se mer på Hydro Energis nettsider


De seks kraftverkene i Telemark produserer omtrent 3,5 TWh på et år. Dette tilsvarer omtrent strømforbruket til 220.000 norske hjem. Hydro er også deleier (33%) i Skafså Kraftverk med en årlig produksjon på 287 GWh per år.

Kommentarer

Populære innlegg

Rjukanbanen 110 år og andre datoer å merke seg i 2019

Nytt perspektiv på ferjesenkingen i 1944 og kampen om tungtvannet

Heltene fra Carl Berners plass