"Vi skal ikke glemme dere"

Her er e-posten og bildene Bjørn Iversen, primus motor bak minnemarkeringene for Hydros forlis, sendte ut til støttespillere og andre aktører:
Det har vært en hektisk periode den siste tiden med både filming, temakvelder og markeringer, alt dette for å sette fokus på hendelsene som skjedde rundt tungvannet under krigen. Vi har derfor gjennomført en fantastisk konsert med Arve Tellefsen i Rjukanhuset på samme tid som for 70 år siden, et foredrag i bibliotekkjelleren med sønn av mannen bak de mange operasjonene, selveste Leif Tronstad, et foredrag i kinosalen med de som fant D/F Hydro og selvfølgelig til slutt, en svært verdig markering på Rudsgrend. 
Det er med stor glede jeg kan si at markringen og de andre arrangementene ble vellykket, oppmerksomheten fra ulike deler av pressen er å finne på nettet og i papirutgavene dagene som kom etterpå. 
"Vi skal ikke glemme dere" stod det på en banner på en av kransene som ble lagt ned og det er nettopp det som saken handler om. Vi skal ikke glemme de som betalte den høyeste prisen for Norges frihet, de som ikke kom opp fra Tinnsjøens kalde vann, de som ikke kom hjem eller fikk oppleve et fritt Norge og sist men ikke minst til de som kjempet. Disse markeringene er til dem. Og så til dere som gjorde dette mulig, en stor takk enten dere var med direkte eller indirekte. 
 Med vennlig hilsen Bjørn.
Les om minnemarkeringen ved Tinnsjøen: De kom med sine prammer, så raskt som det gikk an 

Slik ble konserten med Kleive og Fladmoe annonsert i Rjukan Dagblad i 1944.

Sveinung Bjelland og Arve Tellefsen får blomster etter konserten på Rjukanhuset.

Leif Tronstad var bindeleddet mellom sabotørene og London før senkingen av D/F Hydro. Selv ble han drept kort tid før frigjøringen.

Tinn og Notoddens ordførere legger ned krans ved den nye minnesteinen ved Tinnsjøen på dagen 70 år etter at D/F Hydro ble senket og 18 mennesker mistet livet.

Prammen på vannet var en del av minnemarkeringen og minnet deltakerne på den utrolige redningsaksjonen bøndene i området satte i verk da ferga sank.

Minnesteinen har navnene på alle de omkomne på en plakett.

Jonny Skogstad (til venstre) og Thor Olav Sperre ved modellen av Hydro, ferga de lokaliserte med spesialbygd RVO i 1993. Under et foredrag på Rjukan kino så de tilbake på sin ekspedisjon til dypet av Tinnsjøen.

Kommentarer

Populære innlegg

Rjukanbanen 110 år og andre datoer å merke seg i 2019

Nytt perspektiv på ferjesenkingen i 1944 og kampen om tungtvannet

Heltene fra Carl Berners plass