Minnemarkering, foredrag og konsert: 70 år siden tungtvannsaksjonen på Tinnsjøen

20. februar er det 70 år siden jernbaneferga Hydro ble senket på Tinnsjøen.

20. februar er det 70 år siden en gruppe sabotører fra kompani Linge plasserte en tidsinnstilt sprengladning i bunnen av jernbanefergen D/F "Hydro".

"Godkjenner senking av ferge med IMI-last på dypt vann, helst mellom Hesleviken og Digerud".

Med disse ordene - skrevet og sendt 9. februar 1944 - ble ordren gitt om å gå til aksjon og senke jernbaneferga med tungtvannslast, ifølge boka "Professor Tronstads krig" av Olav Njølstad.  Det var hjernen bak tungtvannsaksjonen på Vemork, Leif Tronstad, som sendte beskjeden. Han var bindeleddet i England mellom britiske militærmyndigheter, Forsvarets Overkommando og Norwegian Independent Company No. 1 - bedre kjent som Kompani Linge. Ordren ble gitt til sabotørene Knut Haukelid og Einar Skinnarland, som lå i skjul i Telemark.

- Av vital betydning

Tronstad hadde i forveien fått beskjed fra britene at saken var "av vital betydning for krigføringen". Men det var med tungt hjerte han ga den avgjørende ordren. Tronstad kjente forholdene på Rjukan og  visste at en sprengning av transporten også ville ramme uskyldige mennesker.

"Mange lidelser må befryktes å bli følgen, men vi må håpe de sparer oss for verre ting", kommenterte han i dagboken.

Ferga var på ordinær rute med gods og passasjerer over Tinnsjøen da ladningen gikk av som planlagt og sprengte hull i skroget forut. I løpet av 3-4 minutter sank ferga til bunns. 18 mennesker mistet livet - 14 nordmenn og fire tyske soldater. Ferga var lastet med flere fat med tungtvann fra Hydros fabrikker på Rjukan, og målet med aksjonen var å hindre at denne lasten nådde Tyskland.

Fra alliert hold markerte aksjonen punktum i kampen om tungtvannet. Dette var det fjerde og siste anslaget rettet mot tungtvannsproduksjonen. Målet var å hindre nazistene fra å utvikle en atombombe.

Februar 1994: Avduking av minnesmerket over D/F Hydros forlis, 50 år etter senkingen. Biskop Halvor Bergan taler. (Foto: Gary Payton).

Minnemarkering

Notodden kommune og Tinn kommune arrangerer minnemarkering på Rudsgrend ved Tinnsjøen  torsdag 20. februar kl 10.45. Minnemarkeringen er åpen for alle. Det vil bli satt opp buss fra Rjukan og Notodden til minnemarkeringen, opplyser Visit Rjukan i en pressemelding.

Foredrag og film

Samme kveld arrangerer Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) åpent foredrag og filmfremvisning om D/F "Hydro i Rjukanhuset". Foredragsholdere er Thor Olav Sperre og Jonny Skogstad som for 20 år siden fant D/F "Hydro", som fortsatt ligger på bunnen av Tinnsjøen, på 430 meters dyp.  I foajeen vises en miniutstilling om samme emne.

Annonse i Rjukan Dagblad 18. februar 1944 for konserten med Fladmoe og Kleive. (Foto tilhører Bjørn Iversen)

Fiolinisten som overlevde
18. februar 1944 ble det holdt Beethoven-aften i Rjukanhuset med fiolinist Arvid Fladmoe og pianist Kristoffer Kleive. Flere av de som deltok på denne konserten var om bord på fergen den 20. februar, blant annet fiolinisten Fladmoe som overlevde. Hans fiolin fløt også i land.

Denne konserten skal nøyaktig 70 år etter gjenskapes av Arve Tellefsen og Sveinung Bjelland. Arve Tellefsen kjente Arvid Fladmoe godt, betraktet ham som en ”mentor” og hadde til tider et nært samarbeid med ham.

Billetter kan kjøpes hos VisitRjukan/Rjukan Turistkontor.

Varden, 25. januar 2014: Sak om konserten i 1944 og Arne Hagen som opplevde den, 13 år gammel.

De omkom i Hydros forlis i 1944

Passasjerer: Werner Anderson, Notodden. Ingeborg Anderson, Notodden. Unni Lise Anderson, Notodden. Borgny Grønaas, Notodden. Rolf Johansen, Oslo. Johnsen, Notodden. Bjørg Karlsen, Skien. Reidun Karlsen, Skien. Bjørg Moen, Rjukan. Bjørg Nordeng, Vikersund. Kåre Sidney Røed, Rjukan. Berit Welander, Rjukan.
Mannskap: Ole Engebretsen, maskinist, Mæl. Halvor Grasdalen, dekksmann, Mæl.
Fire tyske soldater, navn ikke kjent.

(Informasjon hentet fra "Rjukanbanen - på sporet av et industrieventyr, Maana forlag 1999)


Tidligere saker om tungtvannsaksjonene på denne bloggen:

18. april 2008: Freshman-bok i ny utgave

26. februar 2013: Her raider de Vemork på nytt

5. mars 2013: Vil ha minnemarkering også for fergesenkingen

4. april 2013: Et tilbakeblikk på 70-årsmarkeringen for Vemork-aksjonen

6. november 2013: Minnes bomberaidet for 70 år siden

19. november 2013: Bombingen i 1943: Alt om minnemarkeringen

10. januar 2014: Ferger til filmen

Dampfergen Hydro med tyske soldater om bord en gang under okkupasjonen. Bildet, som er utlånt av Rune Sørli, er hentet fra boka "Rjukanbanen - på sporet av et industrieventyr",  Maana forlag 1999.

Kommentarer

Populære innlegg

Rjukanbanen 110 år og andre datoer å merke seg i 2019

Nytt perspektiv på ferjesenkingen i 1944 og kampen om tungtvannet

Heltene fra Carl Berners plass