Vokste opp på Vemork - hadde lekeplass i juvet


- Foreldrene mine var litt engstelige til å begynne med, men da det kom opp gjerde hele veien var det greit. Vi hadde lekeplass nede i juvet, vi. Det var i kulpene der vi lærte å svømme. Men det hendte jo at de slapp ut lut fra fabrikken, da kunne vi ikke bade. Fisken blei ødelagt også.

Det forteller Frithjof Hansen på Våer til Rjukan Arbeiderblad. Det er journalist Bjørg W. Johansen som har intervjuet ham i serien "Min verdensarv", og intervjuet sto på trykk i RA 19. oktober.

Frithjofs far Håkon flyttet til Rjukan i 1944 og familien kom etter fra Gjøvik året etter. Frithjof var et år den gangen, broren Oddgeir ble født på Rjukan.

Se større bilde av Vemork med hydrogenfabrikken og bebyggelsen på Digitalt museum

I huset på kanten av stupet foran Vannstoffen på Vemork hadde familien to soverom, vask oppe og toalett i kjelleren. Det lå sju hus på pynten. Mens faren jobbet skift på Vemork, lekte Frithjof og kameratene ute, mens moren stelte hjemme eller hjalp til på fabrikkantina. Frithjof fulgte senere i farens fotspor og fikk jobb på hydrogenfabrikken han også. Skoleveien gikk over brua til Våer, der Frithjof Hansen bor i dag, med utsikt til barndommens trakter.

Barndomshjemmet ble revet i 1971 da Hydro bygde nytt kraftverk i fjellet. Vannstoffet ble sprengt og revet 21. juni 1977.

Les hele intervjuet i Rjukan Arbeiderblad papir eller kjøp den elektroniske utgaven her.

Kommentarer

Populære innlegg

75 år siden ferjesenkingen på Tinnsjøen – slik blir dagen markert

Rjukanbanen 110 år og andre datoer å merke seg i 2019

Her får du kjøpt boka om Rjukanbanen