Viktig produksjonsutstyrAv Bjørn Iversen. Rjukan, 29. mai

Da er det på tide med en oppdatering på noen av våre prosjekter igjen. Det er en kjensgjerning at mye av vårt produksjonsutstyr er blitt skrot. Dessverre, men slik ble det da industrien trappet ned. Heldigvis finnes det fremdeles ting for de som leter og ikke minst har interesse av å ta vare på og bevare. En av de mest spektakulære tingene vi produserte her oppe var tungtvann. Dette har brent seg inn i minnet til de mange turistene som kommer hit og spør etter det. Tungvann ble også produsert etter krigen og den største delen ble produsert på Vemork. Der oppe var det et stort anlegg for produksjon,  og det dreide seg lenge om D20 som i flytende form. Etter hvert kom noen på at man burde og skulle lage D2 gass, en ettertraktet og meget innbringende vare for Hydro. Denne produksjonen startet de nok opp med på Vemork etter at det store UB-anlegget kom i 1957 og kapasiteten bare økte. Lang historie kort: Vemork legges ned i 1971, anlegget flyttes til Såheim, her legger man ned produksjonen på 90-tallet og anlegget blir på ny flyttet til øvre del av Nyanlegget der produksjonen fortsatte opp til våre dager.

Vel, anlegget skal bort, og jeg har lenge ønsket å ta vare på dette med tanke på å få stilt det ut i området på Såheim sammen med UB-kolonnen. Vi har derfor vært i dialog med Yara Praxair ved Terje Lie. I dag var vi på befaring. Jeg sender noen bilder og kan fortelle at vi jobber nå sammen alle sammen med å få reddet dette anlegget. En som også har ivret lenge for å få bevart dette anlegger er Vidar Jensen, han har også unike kunnskaper om dette og har sagt seg villig til å være med på å demontere dette slik at alt går riktig for seg. Han hadde også dette anlegget som sin arbeidsplass i perioder på Såheim.

Kort oppsummert:

  • Vi venter nå på en offisiell tillatelse far Yara Praxair om at vi kan få overta dette. Det er mye som tyder på at det skal gå i orden.
  • Noe kan vi plassere i UB kolonnen men vi ser allerede at vi kommer til å trenge mer plass. Et lite tilbygg ved UB kolonnen kan være på trappene. Minner om at det faktisk var det da dette var i drift.
  • Hydro har som eier av bygget og kolonnen sagt i et brev før at de stiller seg svært positive til å få stilt ut kolonnen.
  • Jeg og Vidar Jensen har sagt oss villige til å demontere mest mulig om dette går i orden. Vi ser for oss at NIA kommer på banen med å ta bilder av anlegget slik det så ut der oppe og merker deler slik at det blir lettere å sette dette opp igjen.
  • Det er snakk om ca 2 ukers arbeide med å ta dette ned og forsiktig få det ut av bygget. Vi vil da trenge litt ekstra hjelp med flytting av en stor tank men ellers har vi den kunnskapen som trengs.
  • Dette er muligens eneste i verden av sitt slag, skal være litt forsiktig med å hevde slik men det er ikke mange andre steder i verden som kunne måle seg med Hydro sine anlegg når det gjaldt dette produktet.
  • En stor takk til Terje Lie som har holdt oss oppdatert og sa i fra om at dette anlegger skulle rives om ikke så lenge.
  • Så er det også på sin plass å takke Vidar Jensen som gav oss et innblikk i denne lille men spennende verden, han sammen med Kjetil Djuve fra NIA gav meg en minnerik dag. Helt unikt å se slikt utstyr.
  • Dette er en unik mulighet til å ta vare på minner fra nyere tids industri og en god møte å bøte litt på manglene vedr produksjonsutstyr.

  
Tusen takk for en flott dag i storindustriens bakgård!


I dette rommet befinner det seg et spesielt anlegg….


Ser nesten ut som noe Frankenstein kunne ha holdt på med….En kompressor….


En tank…


Noen manometre….


En trafo…


Noen brytere….


Et kontrollpanel….


Og litt andre ting…


Danner dette lille D2 gass anlegget..


On site, Vidar Jensen forteller om anlegget, detaljer som er viktige å få skrevet ned.


Kommentarer

Populære innlegg

Rjukanbanen 110 år og andre datoer å merke seg i 2019

Nytt perspektiv på ferjesenkingen i 1944 og kampen om tungtvannet

Heltene fra Carl Berners plass