Til vinteren starter opptak til dramaserie om tungtvannsaksjonene

NRK og Filmkameratene AS, sammen med det danske selskapet Sebasto Film ApS, har inngått avtale om å produsere en dramatisering av tungtvannssabotasjen på Rjukan under andre verdenskrig, skriver NRK i en pressemelding 25. august.

Senkingen av D/F "Hydro" 20. februar 1944 satte sluttstrek for kampen om tungtvannet under Den annen verdenskrig, og var også det største anslaget mot Rjukanbanen i krigstid. 18 mennesker omkom i forliset.

Den nye tv-serien blir på seks episoder à 55 minutter. I tillegg til å fortelle om det legendariske raidet for å stoppe Hitlers atombombe, vil serien også sette aksjonen inn i et historisk perspektiv, heter det.

Serien vil starte i Tyskland på 30-tallet da tyske vitenskapsmenn begynte å utforske muligheten for å skaffe et masseødeleggelsesvåpen. Den slutter med Det tredje rikes sammenbrudd da de samme vitenskapsmennene fornektet sitt ultimate mål. Historien utspiller seg i Tyskland, England, Norge og Danmark.

Tungtvannsaksjonen ble kjent for et bredt publikum gjennom den halvt dokumentariske filmen KAMPEN OM TUNGTVANNET - en norsk-fransk produksjon fra 1948, og 15 år senere gjennom spillefilmen HEROES OF TELEMARK i regi av Anthony Mann med Kirk Douglas og Richard Harris i to hovedroller.

NRK trekker også fram Michael Frayns teaterstykke COPENHAGEN, som dramatiserer møtet mellom den tyske vitenskapsmannen Werner Heisenbergs og hans danske mentor, nobelprisvinneren Nils Bohr. Det fant sted i København i september 1941. Her ble en tysk atombombe og dens konsekvenser et sentralt tema.

Det er utgitt tallrike bøker over temaet, og det er laget flere dokumentarprogram for TV.

"Dette er imidlertid første gang hele historien dramatiseres i sin helhet, og alt settes inn i sin rette sammenheng", heter det i pressemeldingen fra NRK, som kaller satsingen storslagen og actionfylt.

Serien blir en norsk, dansk, tysk og engelsk samproduksjon. Opptakene vil starte til vinteren.

Produsenter blir John M. Jacobsen og Sveinung Golimo for Filmkameratene AS, Morten Fisker for Sebasto Film AS og Tone Rønning og Petter Wallace for NRK.

Serien er skrevet av Petter Rosenlund, dramatiker og journalist fra Stavanger, som blant annet har skrevet filmmanus til "Varg Veum – Dødens drabanter" etter Gunnar Staalelsens roman.


Kommentarer

Populære innlegg

Rjukanbanen 110 år og andre datoer å merke seg i 2019

Nytt perspektiv på ferjesenkingen i 1944 og kampen om tungtvannet

Heltene fra Carl Berners plass