Da Rjukan hadde verdens høyeste fossefall

[Rjukanfos, Telemarken (i.e, Telemark), Norway] (LOC)

«Dette Fossefald er det høieste af alle bekjendte Fossefald, ikke alene i Europa, men endog i hele Verden», skrev geolog Jens Esmark i sin rapport til kong Frederik VII i København. Året var 1810, og han plasserte Rjukanfossen i Telemark ettertrykkelig på kartet.

Men Esmarks beregninger var ikke riktige. Han kunne ikke komme seg ned i juvet for å ta de nøyaktige målingene. Det var for farlig. Det forteller regiongeolog Sven Dahlgren som har gått i sin kollegas fotspor. Når den nå regulerte Rjukanfossen en sjelden gang faller i all sin velde (pass på hvis du er på Rjukan 14. august) er det vel 100 meter rett ned, mens det totale fallet er på 238 meter. Imponerende nok, men ikke en gang nok til å komme på topp 10-lista over Norges høyeste fossefall. (Og bare for å ha det klart: Den høyeste fossen i Norge etter total fallhøyde er trolig Vinnufossen i Sunndal kommune i Møre og Romsdal, ifølge Wikipedia. Den har en fallhøyde på cirka 860 meter. Det gjør den også til den høyeste fossen i Europa og den sjette høyeste i verden. Det høyeste fallet i Vinnufossen er 420 meter, mens Mongefossen i Rauma i Møre og Romsdal har det høyeste enkeltfallet i Norge med 773 meter. Men Mongefossen er regulert og tørrlagt store deler av året.)

Om Esmark bommet på sine beregninger for 200 år siden, så er det ikke så farlig. Rjukanfossen ble en av Norges store turistattraksjoner - malt av kjente kunstnere og beundret av folk fra fjern og nær før den ble temmet og lagt i rør da Norsk Hydro og Sam Eydes ingeniører rykket inn i Vestfjorddalen og innledet det store norske industrieventyret med kraftutbygging, jernbane og fabrikker - 100 år etter Esmarks feilberegning.

13. til 15. august 2010 feires det at det er 200 år siden Rjukanfossen og Gaustatoppen ble "oppdaget" som turistattraksjon. Er du i traktene, så få med deg fosseslippet.

Aktuelle lenker:

Om programmet for "Foss og fjell i 200" på dnt.no (Den norske turistforening)

Slår på stortromma for å markere 200 års turisme (Telemark fylkeskommune)

Da Rjukan hadde verdens høyeste fossefall (Aftenposten.no 31. juli 2010)

Grov feil fikk turister til Rjukan (Telemarksavisa, 4. august 2010)

Om Rjukanfossen på Wikipedia

Foss og fjell i 200 år (Visit Rjukan)

Viktige årstall i Rjukans historie
(Stiftelsen Rjukanbanen)

Bildet til artikkelen er hentet fra Library of Congress på Flickr. Detroit Publishing Company, 1905, trykk nummer 7098, tilhører: "Landscape and marine views of Norway in the Photochrom print collection".

Kommentarer

Populære innlegg

Rjukanbanen 110 år og andre datoer å merke seg i 2019

Nytt perspektiv på ferjesenkingen i 1944 og kampen om tungtvannet

Heltene fra Carl Berners plass