Oppvekst i samhold og konflikt
I 2007 kom Joar Tranøys bok om barna som vokste opp på Rjukan før og under okkupasjonsårene, Oppvekst i samhold og konflikt.

Rjukan Arbeiderblad skrev blant annet dette i sin omtale av boka:

Joar Tranøys bok om oppvekstvilkåra på Rjukan i 30- og 40-årene har blitt spennende lesning. Særlig for oss som har vokst opp på stedet. Tranøy har brukt levende kilder, og dermed klarer han også å gi et lyst levende bilde av disse tjue tøffe åra. Et tid med skarpere klasseskille og adskillig magrere kost og kår en dagens. Her kan vi lese om hopprenn i Ingolfslandbakken, turer til feriehjemmet i Austbygde og om skolefrokostene og utdeling av legatsko på skolene.


Basert på grundig arkivarbeid og intervjuer med 37 personer skriver Tranøy om lek, skolegang, familieliv, arbeid og fritid. Vi får innblikk i en generasjons ideer, drømmer og forståelse av samfunnet rundt seg. I sum er det grasrothistorie som forsøker å gi noen svar på spørsmålene: Hva former oss? Hva gjør oss til de vi er? Boka gir perspektiver til forståelsen av hvordan det norske samfunnet har utviklet seg, fra storindustriens gjennombrudd - nettopp på steder som Rjukan - til dagens høyteknologiske kunnskapssamfunn.

Boka er illustrert med fotografier fra den aktuelle perioden.

Forfatteren Joar Tranøy (f. 1954) er historiker, kriminolog og psykolog med flere bøker bak seg.

Joar Tranøy:
Oppvekst i samhold og konflikt
Maana forlag 2007
Heftet
102 sider
ISBN:
9788299354936


Kjøp boka på Bokkilden.no

Tilbake til Maana forlags hjemmesider

Kommentarer

Populære innlegg

Rjukanbanen 110 år og andre datoer å merke seg i 2019

Nytt perspektiv på ferjesenkingen i 1944 og kampen om tungtvannet

Heltene fra Carl Berners plass